На Хрещатику був – пиво пив

Та хіба лише пиво? У центрі нашої столиці можна купити і щось міцніше. І гарно закусити. Адже тут розташовано чимало стаціонарних закладів громадського харчування. Тільки на Хрещатику їх – два десятки. А ще скільки на майдані Незалежності. Подекуди ледве проберешся поміж численними наметами.

Лоток на лотку

А вони ж ростуть як гриби після дощу. Скажімо, отримав підприємець ліцензію торгувати на вулиці хот-догами чи морозивом. Це його законне право, і, зрозуміло, жодних претензій з боку влади до нього не може бути. Звісно, якщо він дотримується правил торгівлі. Але ж поруч із кіоском облюбувала собі місце бабуся і продає насіння. Біля неї стала ще одна (чому їй можна, а мені ні?) – торгує цигарками. Поруч жінка пропонує перехожим купити гарбуза, свіжої петрушки та зеленої цибулі. І виріс у центрі міста такий собі невеличкий базарчик.

Час від часу з’являються тут суворі люди у формі, аби навести порядок. Лише торік комісія з контролю за дотриманням вимог законодавства у сфері виробництва та обігу спирту й алкогольних напоїв Печерського ра-йону зробила 12 рейдів-перевірок. До порушників застосовано штрафні санкції, окремі справи передано до суду. А суд виніс дуже оригінальне рішення: суворо попередити підприємця чи торгівця. Той лукаво посміхнувся  й через день-два продовжив свою справу. У результаті рейдів, які проводила аналогічна комісія Шевченківського району на майдані Незалежності, було вилучено 90 відсотків столів та столиків, з яких велася несанкціонована стихійна торгівля. У стихійників відібрано товару на 12 тисяч гривень. І що з ним робити? Для утилізації однієї тонни такої «продукції» потрібно 800 гривень.

Непокоїть і те, що на Хрещатику і на майдані Незалежності можна випити й закусити з рук подекуди підозрілих торгашів навіть посеред ночі. Якої якості продукцію підсовують вони перехожому – невідомо. У разі біди вдень зі свічкою не знайдеш винного.
У весняно-літній період центр міста перетворюється на суцільну лотково-наметову торгівлю. На кожному кроці – прохолодні напої, морозиво, пиво, хот-доги… Усе це, безумовно, потрібно, але не в такій кількості.

На вокзалі можна не тільки перекусити

До того ж цілодобово. Бо ж поїзди не знають спочинку. Голодний пасажир довго не шукає, де б перекусити, адже безпосередньо на залізничному вокзалі – 37 об’єктів громадського харчування і 1 магазин (до реконструкції було 133), 17 із них торгують алкогольними напоями. Тут намагається навести лад комісія з контролю за дотриманням правил торгівлі Солом’янського району. Під час перевірок в усіх торговельних точках виявлено ті чи ті порушення чинного законодавства: відсутність сертифікатів, помилки в розрахунках відпускання алкогольних напоїв особам, яким не виповнилося 18 років тощо. До 16 суб’єктів із 17-ти було застосовано штрафні санкції – на 412,5 тисячі грн.

Усім добряче допікає надземний перехід біля залізничного вокзалу. Чим лишень тут не торгують: від горілки, помаранчів, ковбаси – до черевиків, білизни, віників. Такий собі стихійний міні-базарчик. У ході рейдових перевірок було затримано 58 осіб, оштрафовано 22 торгашів (на 17 – 102 грн.!) Поміж усім цим крамом вештаються бомжі, аби чимось поживитися, щось у когось поцупити. Одне слово – міліції вистачає клопотів. До її роботи чимало претензій.

Про усе це йшлося на засіданні міської комісії з контролю за дотриманням вимог законодавства в сфері виробництва та обігу спирту і алкогольних напоїв. Його учасники зійшлися на тому, що потрібно заборонити всіляку дрібну торгівлю, за винятком продажу морозива та прохолодних напоїв. Заводу «Росинка» рекомендовано встановити апарати, де кожен зміг би купити склянку (а не цілу пляшку) води. Адже колись стояли вздовж Хрещатика, і не лише, такі апарати: кинув 3 коп. – і пий лимонад. Морозиво, тютюнові вироби мають теж продавати у стаціонарних кіосках.

Зайві незугарні архітектурні споруди ніколи не були окрасою великих вулиць, площ. Наше місто має залишати у людей, які його відвідують, приємний спогад: «Такої краси я досі не бачив!»

Валентина БРЯЗГУНОВА