Рух закликає «стати як тоді»

Народний Рух України, який днями провів свій ХІV з’їзд, першим з партій блоку «Наша Україна» ухвалив підтримати на президентських виборах Віктора Ющенка. Проте сам Віктор Андрійович, попри очікування делегатів, на з’їзд не прийшов. Обмежився привітанням у партійній газеті.

Лідер НРУ Борис Тарасюк доповів однопартійцям, що Рух виправдовує свою назву і чорноволівське гасло «Потрібні зміни!». А також висловив сподівання, що цей рік буде добрим і справедливим для України. Йдеться передусім про жовтневі вибори, які за значущістю політик прирівняв до проголошення Незалежності та ухвалення Конституції. Хоча перемозі Ющенка, як наголосив Тарасюк, передуватимуть тяжкі випробування. Перше з них – зміни до Конституції, які лідер НРУ вважає державним переворотом. «Сьогодні над Україною нависла не менша небезпека, ніж 1991 року», – заявив Тарасюк. І закликав не допустити утворення «другої Білорусі». НРУ, власне, теж за політреформу, але «її мають проводити ті сили, які здобули довіру народу, а не ті, які хочуть зберегти при владі один клан». Голова НРУ критикував уряд за «антипенсійну» реформу, зменшення мінімальних зарплат, гальмування аграрної реформи, антисоціальний бюджет, терор проти бізнесу, переслідування держслужбовців за партійні переконання тощо.

На з’їзд завітали лідери дружніх партій як з блоку «Наша Україна», так і з блоку Юлії Тимошенко. Зокрема В.Шовкошитний з УРП «Собор» повідомив про партійне рішення підтримати Віктора Ющенка на президентських виборах, попри те, що «Собор» входить до БЮТу. Він висловив переконання, що й «Батьківщина» Юлії Тимошенко прийме таке ж рішення. Рефат Чубаров переконаний, що Ющенка підтримає й Меджліс кримських татар. Серед гостей з’їзду було багато представників міжнародних організацій, зокрема посланці десяти посольств.

З’їзд НРУ прийняв п’ятнадцять різних заяв і ухвал, які характеризують сучасні проблеми України і пропонують шляхи виходу із ситуації. НРУ офіційно звернувся до громадян України, які були членами Руху в період 1982 – 1992 років. Нинішні рухівці закликають колишніх «стати знову разом, як тоді», попри належність до інших партій чи зневіру в політиці. Бо, на думку рухівців, нині національно-демократичні сили наблизились до своєї другої, після проголошення державності, перемоги.

Юлія БАЛАН