Апартаменти у «Столичному»

Після того, як вручну розберуть будинок на вулиці Хрещатик, 5, на його місці почнуть зводити офісно-готельний комплекс «Столичний». Європейську площу розширять, збудують підземні пішохідні переходи, замінять зовнішнє освітлення і покриття проїжджої частини. Споруду «Укоопспілки» пропонують модернізувати, надбудувавши мансарду.

Київрада вирішила надати земельну ділянку площею 0,4 гектара на Хрещатику, 5, для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-готельного комплексу ТОВ «Грааль», яке виграло інвестиційний конкурс і, можливо, реконструюватиме й Європейську площу.

За словами одного із головних авторів-розробників та ініціаторів ідеї реконструкції, головного архітектора інституту «Київжитлопроект» ВАТ «Київпроект» Ярослава Кравчука, будинок на вулиці Хрещатик, 5 тримається на старих дубових палях, затоплених водою. Цією місциною у сиву давнину протікала річка Хрещатий Яр, і ґрунт і до сьогодні нетривкий За словами архітектора, споруда перебуває в аварійному стані й непридатна для експлуатації. До того ж, вона нависає над тротуаром, а це створює небезпеку для перехожих.

«Майбутній офісно-готельний комплекс має бути тієї ж висоти, що й готель «Дніпро», – переконаний Ярослав Кравчук, – і має добре вписуватися в навколишню архітектуру». Ресторан «Столичний» назви не змінить, але переміститься до підземної частини комплексу під скляним склепінням. До ресторану має бути два входи: з вулиці Хрещатик та із самого комплексу.

На перших двох, а можливо, й трьох поверхах комплексу планують розташувати офіси, виставкові та конференц-зали. Вище розмістять готель. У його дворі передбачають надземно-підземний паркінг на 500-600 авто. Із ресторану та з офісно-готельного комплексу можна буде, не піднімаючись нагору, потрапити до торговельних центрів та метро під майданом Незалежності.

Нині уточнюється, скільки коштуватиме місту такий проект. Скільки зірок матиме новий готель. Зірковість нового готелю залежатиме від того, якого класу комунікації підведуть до споруди, від якості питної води, чистоти навколишнього повітря, благоустрою прилеглої території та інших чинників.

Роботи розпочали «за сценарієм» реконструкції майдана Незалежності: без чіткого плану й обговорення. Остаточного проекту реконструкції Європейської площі ще немає. Разом із будинком на Хрещатику, 5, зносять будинки 5-а і 5-б. Інвестори виплатили компенсацію їхнім мешканцям, і люди переїхали. ТОВ «Грааль» має тристоронню угоду – із КМДА і замовником

«Київавтодором», а також техніко-економічне обґрунтування реконструкції, яке три роки тому розглядала містобудівна рада. Й досі не оголошено конкурсу на кращий проект (а його планували провести ще у вересні-жовтні). «Якщо конкурсу не буде, тоді ми самостійно визначимося, що бажаємо бачити на місці знесених будівель», – каже директор ТОВ «Грааль» Ірина Окунєва.

Можливо, на кількох поверхах нового готелю «Столичний» розташують апартаменти – зовсім новий тип житла для столиці. Такі елітні помешкання здаватимуть у довгострокову оренду заможним діловим людям, які приїздять до Києва у справах, або ж апартаменти викуплять ті, хто має змогу користуватися набором елітних готельних послуг.

Руслана НІКОЛАЄНКО