Маленькі албанці – великі амбіції

Міжетнічні сутички в Косово вдалося призупинити, внаслідок чого в краї зберігається хитка рівновага. Про це в Бєлграді заявив віце-прем’єр Сербії Міролюб Лабус. За його словами, НАТО контролює ситуацію і має намір захистити сербів та інше неалбанське населення.

Армія Сербії і Чорногорії готова прийти на допомогу, якщо міжнародні миротворчі сили в Косово попросять про це. «Терор албанців протягом минулих трьох днів у Косово не дав їм досягти політичної мети і питання незалежності цього краю зараз не стоїть на порядку денному і найближчими роками не буде стояти», – заявив Лабус.

Він повідомив, що сьогодні у Брюсселі прем’єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца має доповісти  про план сербського уряду щодо вирішення косовського питання. Лабус пояснив, що кабінет виступає за розв’язання проблеми в Косово за тим же зразком, що у Боснії і Герцеговині. Тоді люди, які залишили республіку під час війни, повернулися додому, і їм віддали 90 відсотків власності.

Згідно з останніми повідомленнями з Косово, з будинків вигнано близько  1100 сербів, які перебувають під захистом миротворців. Ще приблизно три тисячі осіб переховується в таких місцевостях, як Грачініца, де серби  складають більшість населення.