Ахмеда Ясина вбито

Фундатора і духовного лідера палестинського руху «Хамас» шейха Ахмеда Ясина убито вчора на світанку в місті Газа. Він став найвпливовішою особою серед ізраїльсько-палестинського конфлікту за всі три роки, поки триває друга хвиля інтифади.

Автомобіль, в якому перебував Ясин і два його помічники, обстріляли ракетами з ізраїльських військових гелікоптерів у той час, коли він виїжджав на молитву в мечеть. Усі пасажири загинули. Загалом, чотири людини вбито і близько 13 дістали поранення, з-поміж них – двоє синів Ясина.

За повідомленнями з Гази, одна з ракет влучила прямо в інвалідний візок, в якому один з охоронців перевозив напівпаралізованого шейха Ясина. «Їх буквально розшматувало», – повідомив водій таксі на ім’я Юсеф.

Через гучномовці на мінаретах повідомляють про подію, при цьому Ясина називають мучеником.
Ізраїльська влада ще тиждень тому оголосила про початок операції з виявлення і ліквідації керівників екстремістських палестинських угруповань у секторі Газа, насамперед лідерів «Хамас» та «Ісламського джихада».

Незважаючи на інвалідність, шейх Ясин багато років був духовним керівником «Хамас» і, як вважають ізраїльтяни, несе відповідальність за криваві виступи палестинських екстремістів.

«Прем’єр-міністр Шарон відкрив двері в пекло. Ніщо не зупинить нас від того, щоб відрізати його голову», – говориться в заяві «Хамас». Угруповання пообіцяло «принести смерть до кожного дому в Ізраїлі».

Уже за кілька годин після смерті свого лідера бойовики «Хамас» обстріляли ізраїльську територію ракетами «Касам».