За мукачівським

Із наближенням президентських виборів протистояння обласної та місцевої влад стає дедалі запеклішим. У багатьох містах конфлікт розвивається за однаковим сценарієм, і дехто вже відкрито називає його автора. Одна з найгарячіших точок нині – Тернопіль. Втручання фіскальних органів у діяльність міської ради не припиняються.

Податкове повідомлення про стягнення майже двадцяти чотирьох тисяч гривень ПДВ за продаж і оренду земельних ділянок і дванадцяти тисяч штрафу надійшло до Тернопільської міськради 21 січня 2004 року. Наступного дня вона звернулася до господарського суду області, щоб визнати повідомлення недійсним. Річ у тім, що згідно із законодавством орган місцевого самоврядування не повинен платити ПДВ при таких операціях. Господарський суд це підтвердив, посилаючись на роз’яснення Конституційного суду.

Перед цим було порушено кримінальну справу проти Тернопільської міської ради за умисне ухиляння від сплати податків. Як повідомив мер Тернополя Богдан Левків, з відповідною постановою його так і не ознайомили. Незабаром податківці прибули до міськради для вилучення документів про її фінансово-господарську діяльність, які однак можна надати лише за рішенням сесії. Зважаючи на ухвалу господарського суду, обласна прокуратура скасувала постанову про порушення кримінальної справи. Проте Генпрокуратура через три дні скасувала рішення обласної.

Тернопільська міськрада звернулася до голів парламентських комітетів з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності В.Мойсика, з питань державного будівництва та місцевого самоврядування А.Матвієнка та до президента Асоціації міст України та громад (АМУ) О.Омельченка з проханням втрутитися в ситуацію. Незважаючи на це, 15 березня близько тридцяти податківців самовільно захопили приміщення міськради та вилучили всю документацію.

«Ситуація в місті стала вкрай напруженою. Чекають чергового указу щодо призначення в.о. міського голови когось із заступників голови облдержадміністрації», – йдеться в листі до нардепів і АМУ. «Нашоукраїнець» Іван Стойко, який на власні очі спостерігав тернопільські події, переконаний, що «це дійство влаштовано з метою зламати Тернопіль за мукачівським сценарієм». Разом з нардепом Ярославом Джоджиком Іван Стойко розблокував кабінети, опечатані податковою міліцією. Це дало змогу працівникам міськради поновити роботу, однак частина податківців продовжувала обшуки у відділі земельних ресурсів та в міському архіві. Вилучали навіть документи, що не стосуються продажу та оренди земель. У зверненні міськради до Президента, голови ВР, обласної влади та інших посадовців, а також до українських і міжнародних правозахисних організацій йдеться про те, що «каральні загони» ДПА «тероризують усе місто та область, приділяючи особливу увагу установам та об’єктам, які мають безпосередній стосунок до блоку «Наша Україна».

Спікер ВР Володимир Литвин 16 березня 2004 р. доручив своєму заступнику О.Зінченку та трьом парламентським комітетам за участю керівників силових структур з’ясувати ситуацію, яку спричинили дії податківців щодо органів місцевого самоврядування. Адже аналогічні події розгортаються в багатьох регіонах. Наприклад, у Болграді Одеської області та у Василькові на Київщині.
Тернопільська міськрада 18 березня звернулася до Парламентської Асамблеї Ради Європи і зібрала мешканців обласного центру на мітинг.

Леся ЯРОШЕНКО