Освічена молодь стурбована долею світу

Організована й проведена учнями Київського ліцею бізнесу I регіональна конференція «Модель ООН – Київ, 2004» відбулася настільки вдало, що справжній Організації Об’єднаних Націй не зайве було б чогось у київських старшокласників і повчитися.

Принаймні щирості, прагнення допомогти навіть найменшій країні, безкомпромісності у розв’язанні проблем, через які людство може просто зникнути. У користі цього важливого заходу ніхто й не сумнівався, бо Київський ліцей бізнесу був партнером Представництва ООН в Україні з організації чотирьох Всеукраїнських конференцій «Модель ООН в Україні». Уперше за 35 років існування Гаазької конференції торік команда із восьми ліцеїстів стала однією з 5 тисяч делегацій і взяла участь у всесвітній імітаційній грі «Модель ООН», представляючи малесеньку, розташовану на дев’яти острівцях країну Тувалу. Хоч як складно було відшукати інформацію про цю країну та її проблеми, ліцеїсти чудово впоралися. Завдяки їм у Гаазі вперше зазвучав Національний гімн України і було піднято наш жовто-синій прапор.

Відкриття конференції було дуже урочистим не в останню чергу завдяки чималій кількості високих закордонних гостей – постійного представника Представництва ООН в Україні Дагласа Гарднера, національного координатора ЮНЕСКО в Україні Олени Констянтинової, першого секретаря Посольства Пакистану в Україні, тимчасового повіреного Саїда Хана Мохманда, радника Посольства Китаю Се Сяоюна, експерта-консультанта з німецької мови Посольства ФРН Крістель Кьоллер, радника з питань преси, освіти й культури Посольства Сполучених Штатів Америки Жанет Дімерей, керівника консульського відділу, аташе з питань культури Посольства Аргентини Сусанни Мергі, експерта з політико-економічних програм Посольства Канади Інни Царкової. З української сторони були начальник Головного столичного управління освіти й науки Борис Жебровський, народний депутат України, перший заступник голови одного з комітетів Верховної Ради Станіслав Довгий, який допомагав організовувати й фінансувати чотири попередні конференції.

У цьому заході взяли участь 25 команд старшокласників. Представництво Ліцею бізнесу як господаря було найбільшим. Окрім участі в команді, яка представляла батьківщину Гаазької конференції – Нідерланди, «кроківці» обіймали ще й 12 керівних постів ООН – Генерального секретаря, Президента Генеральної Асамблеї, голів і заступників комітетів. Усе як у житті. Найголовнішим питанням, можна сказати, девізом конференції було «Реформування освіти для поліпшення добробуту та подолання бідності». А в комісіях і комітетах обговорювали й боротьбу з тероризмом, і перешкоди на шляху глобального субсидування освіти, питання релігії і традицій, проблеми дискримінації в освіті й житті національних меншин, нерівність жінок при досягненні освітянських висот, порушення прав людини на освіту в країнах, де воюють, і чимало інших питань.

Надзвичайно цікаво було спостерігати, як учні буквально на очах перетворювалися на дипломатів, повноважних представників різних країн, де неоднаково ставляться до питань порядку денного (в одній країні найактуальніша неписьменність, в іншій – тероризм, у третій – дискримінація жінок чи расова), і толерантно зважаючи на думку іншої сторони, подають по-дорослому глибокі аналітичні дослідження. І це дуже важливо, бо підсумком конференції стануть розроблені кожним комітетом і кожною комісією резолюції з усіх питань, які буде надіслано до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, Представництва ООН в Україні, Президента, Верховної Ради та уряду нашої країни.

Нагородою для, можливо, майбутніх дипломатів, парламентаріїв чи міністрів стануть дипломи, сертифікати учасника першої регіональної конференції «Модель ООН – Київ, 2004». Задля цього не шкода й канікулами пожертвувати. Ті ж, хто був на урочистому відкритті конференції, мали задоволення від виступу творчого об’єднання Київського ліцею бізнесу «Дракон», котрий торік здобув звання народного колективу України. Вихованці Вії Клименко розважали гостей «Дикими танцями» на пісні Руслани Лижичко.

Свою думку про цей форум висловив головний освітянин столиці Борис Жебровський.

– У проведенні таких акцій є, щонайменше, три важливих аспекти, – сказав він. – Перше – діти, які цікавляться міжнародним життям і вже тепер мріють про професії дипломата, мають змогу глибоко вивчати життя інших країн світу, міжнародних організацій, спілкуватися з ними та їхніми представництвами в Києві. Другий аспект – величезне значення ініціативи, так би мовити, знизу. Всеукраїнська конференція «Модель ООН» цього року не проводиться, й Київський ліцей бізнесу, який очолює Людмила Паращенко, сам спланував і провів регіональну конференцію. І я сказав би, дуже талановито. Радує, що такий навчальний заклад у Києві не єдиний – гуманітарний ліцей організував симпозіум, у якому взяла участь економічна еліта столиці й регіонів, гімназія імені Пушкіна готує міжнародну олімпіаду  Булгакова, ліцей «Лідер» №171 – міжнародну математичну олімпіаду «Кенгуру», гімназія східних мов, єдина в Україні – олімпіади з цих мов. Третій, вельми важливий аспект – лише люблячі, уважні вчителі могли запропонувати своїм вихованцям такий творчий, інтелектуальний відпочинок під час канікул, як ця конференція. Причому викладачі Ліцею бізнесу забезпечили його і своїм старшокласникам, і старшокласникам ще з-понад двадцяти київських шкіл.