Службу замовника замовлять

Комунальникам столиці вдається поєднувати приємне з корисним. Приємне – це урочистості з нагоди Дня працівників житлово-комунального господарства. Корисне – чергове засідання робочої групи міськдержадміністрації із забезпечення виконання «Комплексної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства міста Києва на 2003-2005 роки та на період до 2010-го року».

Цього разу про хід реформи звітував один з найбільших районів міста – Голосіївський. На його території 1106 будинків різних форм власності. Зокрема, 864 – комунальні, 66 належать ЖБК,  44 – у власності ОСББ, 132 – відомчі, 4359 будинків приватного сектору. Ті, що належать до муніципальної власності, обслуговують як комунальні (ЖЕО), так і приватні підприємства. Останні, за словами заступника голови Голосіївської у м.Києві райдержадміністрації Павла Жука, зарекомендували себе досить непогано: «Аналіз роботи різних організаційних структур показав, що собівартість утримання одного квадратного метра житлової площі у ЖБК та ОСББ значно нижча, ніж у  ЖЕО або приватних жеках. У них вона коливається від 0,24 до 0,86 гривні. У жеках – від 0,7 до 1,03 гривні. При цьому якість утримання вища, а заборгованості за спожиті енергоносії та комунальні послуги практично немає».

Нині експлуатація житлового фонду району збиткова. При середньому тарифі квартирної плати 0,53 гривні за один квадратний метр фактична собівартість утримання та обслуговування житлового фонду комунальної власності за 2003 рік становить 1,01 гривні. Тому  одне з основних джерел покриття збитків – надходження плати від оренди нежитлових приміщень.

Роботи з ремонту житлового фонду за рахунок бюджетних коштів здійснюються через КП «Голосіїв-житло», ЖБК та ОСББ. Із районного бюджету на виконання програми «Мій дім, моє подвір’я» 2003 року було виділено майже 6,5 млн. грн. Нинішнього року на ці потреби передбачено 12,45 млн. грн.

У рамках реформи житлового господарства адміністрація району передбачає визначити підприємство, на базі якого організують централізовану службу замовника. Структурним підрозділам КП «Голосіїв-житло» та ЖЕО нададуть статус юридичних осіб.Передбачено здешевити витрати з технічного обслуговування житла за рахунок внутрішніх резервів. Підсумовуючи результати роботи з реформування та розвитку житлово-комунального господарства Голосієва, начальник Головного управління житлового господарства Дмитро Гуленко зазначив: «Район працює!»