Сім каш – і камінь не ваш

Солі, пісок, камені у нирках, жовчному міхурі… Скільки неприємностей завдають вони людині: погане самопочуття, підвищення температури, врешті, регулярні напади гострого болю. Чи можливо зробити щось, аби попередити їх утворення? Лікар-терапевт з багаторічним стажем, а нині ще і фіто-та психотерапевт Валентин Григорович Щербина тривалий час рятує  від них і знає, як це робити. Але перш ніж побачитися з ним, біля входу до кабінету зустрілася з його пацієнткою Ларисою Іванівною.

Сімнадцять діагнозів

– Коли я потрапила до Валентина Григоровича, мала «на руках» сімнадцять діагнозів від інших лікарів, – розповіла вона. – Показники артеріального тиску сягали 250 на 150, турбували напади болю, безсоння, хронічний невроз. У нирці – каміння, у жовчному міхурі – солі, печінка збільшена. Кажу: лікуйте мені це все почергово, а Щербина уточнює: ні, лікуватимемо весь організм, тільки слухайтеся мене у всьому. Довірилася йому, і тепер позбулася багатьох недуг. По-перше, я схудла на 19 кілограмів, не вдаючись до жодних дієт чи голодування. Просто лікар допоміг мені підібрати потрібні продукти, налагодити режим харчування. Печінка в нормі, не допікає біль, навіть зменшилися розміри фіброміоми –  УЗД– обстеження підтвердило. Щоправда, лікування травами – процес тривалий, і щоб перервати каменеутворення в організмі, потрібен час.

– Нині хронічний калькульозний холецистит і сечокам’яна хвороба – чи не найпоширеніші у світі, – продовжив розмову Валентин Щербина. – За науковими даними, від них потерпає кожна четверта людина. Основні причини такі: запальні процеси в організмі, порушення обміну речовин, неякісні вода і продукти. Вогнищем запальних процесів можуть бути тонзиліт, ангіна, карієс зубів, який не лікують. Ускладнення дають також грип, гострі респіраторні, аденовірусні захворювання тощо. Молорухливий спосіб життя зумовлює порушення обміну речовин.  При виникненні перших симптомів сечокам’яної хвороби чи холециститу практично кожен пацієнт повинен дотримуватися індивідуальної дієти. Велике значення має і спосіб приготування страв.

Без сала

Взяти ту ж картоплю, без якої, певне, не обходяться в жодній сім’ї. Для тих, у кого в організмі накопичується значна кількість солей, піску, каміння, вона шкідлива смажена. А ось варену, особливо в мундирах, вживати можна.  А особливо корисна – печена.

Шкідливі для хворих смажені та копчені м’ясо, сало, риба. Треба бути обережним із традиційним салом, навіть невеликий шматочок якого може спричинити напад у хворих на хронічний калькульозний холецистит.  Зате їм рекомендоване м’ясо кроля, індика, корисні харчові голуби, так звані конарі, хоча останнім часом знайти їх  у продажу важко. Селяни ж можуть їх самі розводити.

Сприяє «вирощуванню» піску та каменів м’ясо качок та гусей. Щоб применшити шкоду від нього, варто кілька хвилин проварити його, перший бульйон злити, а вже потім доварювати. Куряче м’ясо, а також і яйця, спричиняють спазм жовчного міхура, а отже, вживання їх також треба обмежити.

Як правило, страви готують на олії, а тваринні жири, навіть сметану і вершки варто вилучити. Бувало, що навіть ложечка вершкового масла спричиняла біль у правому підребер’ї, погіршення самопочуття.

– Що ж, доведеться  задовільнятися тільки пісними стравами?

– Чому ж, –  заперечує Валентин Григорович. – Нині споживачам пропонуються на вибір різні олії: оливкова, пальмова, соєва, кукурудзяна тощо. Вважаю, що для жителів України найкраще підходить вирощене на рідній землі. Особливо показана олія соняшникова, тільки свіжа, не переварена. Олія не викликає нудоти, добре перетравлюється, не сприяє утворенню піску і каменів. Непогана олія ріпакова, корисні льняна, гірчична, макова, але нині це – рідкість.

Каша манна – не бездоганна

Досить корисно дотримуватись у харчуванні системи «сім каш», тобто протягом тижня кожного дня готувати кашу з іншої крупи. У різних злаках є різний набір білків, мікроелементів, вітамінів, жирів, саме цим і унікальні каші. Проте і тут є одне застереження.

– Якось звертається до мене пацієнтка, – розповідає лікар, – мовляв, цілий місяць сиджу на дієті, їм лише манну кашу, а мені все гірше і гірше…

То ж варто знати, що манна каша корисна при гастритах, виразковій хворобі шлунка, а при панкреатиті, холециститі може спричиняти навіть напади, біль, підвищення цукру крові в діабетиків. Шкідливі для таких хворих усі макаронні вироби, вареники й пельмені.

Перебірливими треба бути і з уживанням овочів. Причому, будь-яку зелень можна їсти в необмеженій кількості. А ось часник при сечокам’яній хворобі вживати небажано. Те ж саме стосується перцю, особливо гіркого. Капуста, щавель сприяють утворенню оксалатових солей. Буряк же у будь-якому вигляді (особливо сік) допомагає при гіпертонічній хворобі ниркового походження.

Хоч який корисний для організму помідор, але треба знати, що червоні сприяють утворенню оксалатових солей, а жовті й рожеві – фосфатних.

Вода – тільки з джерела

Щодо напоїв. Алкогольні будь-які – горілка, коньяк, вино, пиво тощо – суворо протипоказні, бо загострюють запальні процеси у печінці й нирках. Скажімо, найбільше потерпають від каменів німці, які, як відомо, полюбляють пиво. Кава і чай «породжують» пісок і камені. Особливо небезпечні деякі мінеральні води – вони так підвищують вміст каменів, що їх жодні ліки чи трави не розчинять. І загалом є сер-йозні підстави вважати, що мінеральна вода втрачає лікувальні властивості вже через дві години після того, як її взяли із джерела.

Щоб перервати в організмі процес утворення солей, піску, каменів, потрібно вживати тільки свіжі страви. Чому це так важливо? Якщо вони зберігаються у холодильнику, їх починають «з’їдати» хвороботворні бактерії.

Овочі й фрукти корисно заморожувати, дотримуючись правил, тоді вони не втрачають жодних корисних властивостей.

Отже, якщо певною мірою дотримуватись цих рекомендацій, наше здоров’я багато виграє, та й складних операцій із видалення каменів поменшає.