Пологи без проблем?

Яка жінка не хоче легко народити дитину? На це риторичне запитання будь-хто відповість однозначно. Водночас у більшості жінок, які вже народжували дітей, про пологи не найкращі згадки. Перебування у пологовому будинку у них асоціюється зі стресом, самотністю, нелегким перебігом самих пологів та незначною увагою медперсоналу. Єдине, що жінки згадують із приємністю, – це результат, тобто появу немовляти.

Швейцарська програма допоможе

Щоб перебіг вагітності і пологів був максимально комфортним, створюються перинатологічні центри. Це передбачає сімейні пологові зали, спільне перебування матері і дитини відразу ж після пологів. Для того, щоб обладнати такі перинатаральні центри, не потрібно вигадувати велосипед – досить обладнати одну із передпологових кімнат у відділення для родини.
Перинатальні центри вже давно існують у Польщі, Чехії, Румунії, Білорусі та Росії. В Україні, зокрема в Рівненській, Волинській, Івано-Франківській, Донецькій областях та в місті Києві, також взялися за організацію таких центрів за українсько-швейцарською програмою «Перинатологія». Вона розпочалася в жовтні 2001 року і триватиме до вересня 2004 р., фінансується урядом Швейцарії у розмірі 3,2 млн. швейцарських франків.

Далеко не кожен чоловік готовий

Далеко не всі чоловіки морально готові бути присутнім при пологах жінки. Так, скажімо, у Харкові був такий трагікомічний випадок. Чоловік, прийшовши на пологи дружини, був настільки шокований побаченим, що знепритомнів. Він невдало приземлився на підлогу пологового залу і зламав щелепу.

Але деякі чоловіки спеціально хочуть опинитися в епіцентрі подій. Забуваючи при цьому, що їх місія – надати дружині психологічну допомогу, а не вивчати її фізіологію в екстремальній ситуації. Тому проблема підготовки чоловіків до пологів залишається актуальною. Її у нас тільки починають розв’язувати. Адже не в кожному пологовому будинку є умови для перебування чоловіків.

Доброзичливість залежить від оплати

І якщо чоловікам ще треба повчитися, то кваліфікація медперсоналу завжди має бути на висоті. Тому важливо дотримуватися низки вимог.

Проведення нормальних пологів можливе лише в умовах акушерського стаціонару, коли жінка має право вибору не лише спеціаліста, а й медичного закладу. Адже жінка й медперсонал мають бути однією командою, психологічно сумісними не зугірш від космонавтів. До того ж нормальні пологи мають перебігати без втручання. Лікарі покликані надавати передусім психологічну підтримку породіллі. Також дуже важливим є те, що жінка може самостійно обирати положення тіла, вживати певні продукти, пити. Адже породіллі, які пройшли курс психофізичної підготовки до пологів, навчилися методики послаблення та регуляції тонусу м’язів, правильного дихання, вже інтуїтивно обирають оптимальне для цього процесу положення тіла.

Один із найкращих перинатальних центрів існує у Донецьку, де із пологових залів винесли всі незручні крісла із металевими частинами. Натомість породіллям надано можливість вільно вибирати місце пологів – на підлозі, у кріслі, у ванні або ж прямо на колінах у чоловіка.

Принциповими для сучасного розуміння процесу пологів є три положення: вагітність і пологи – не патологія, а фізіологічний процес; у пологовому залі має право бути родина; після пологів дитину кладуть матері на живіт, щоб відбувся так званий тактильний контакт.

Зрештою, маємо усвідомити, що під час пологів жінка найбільше прагне співчуття, розуміння, кваліфікованих порад. Вона має цілковите право розраховувати на достатній рівень сервісу, незалежно від матеріальної зацікавленості медперсоналу. Звичайно, за низької зарплати акушерів, медсестер (незначне підвищення зарплати із 1 березня істотно не вплине на добробут лікарів) важко розраховувати на їх доброзичливість.

До речі. Останніми роками дитяча смертність в Україні зменшилася удвічі і 2003 року становила 9,7 випадку на 1000 осіб. Рівень материнської смертності (18,7 – на 100 тис. осіб) вищий, ніж у Польщі (близько 10 осіб на 100 тис. осіб). Протягом останніх десяти років кількість абортів зменшилися втричі, і 2002 року становила 300 тисяч випадків. Нинішній рівень абортів (87 абортів на 100 пологів) вигідно різниться із статистикою п’ятирічної давності – тоді було 150 абортів на 100 пологів.