Дзеркало здоров’я жінки

Смертність від раку молочної залози серед інших жіночих захворювань посідає перше місце і становить 36,6 відсотка. Тобто, кожна третя жінка ризикує померти через цю  тяжку недугу. У США кожні 4 хвилини одна жінка захворює на рак молочної залози і кожні 12 хвилин помирає від цього захворювання.

Щоб дізнатися про ефективні методи профілактики та лікування жінок у Києві, ми запросили до розмови хірурга-мамолога клінічної лікарні №16 Ігоря КОВАЛЬЧУКА.

Тяжкі хвороби ніжних органів

– Чому така висока смертність серед жінок, що захворіли на рак молочної залози?

– Лише у моїй базі даних за чотири роки налічується 1900 жінок, що мають цю патологію. Головною причиною високої смертності є пізня діагностика хвороби, особливо серед жінок молодшого віку. Це зумовлено браком знань, адже ще кілька років тому про патологію молочної залози, передпухлинний процес та самообстеження молочної залози у Києві та й в Україні практично ніхто не говорив. Останніми роками ситуація змінилася, значною мірою завдяки створенню Американським міжнародним альянсом охорони здоров’я «Центру здоров’я жінки» та проекту «Здоров’я молочної залози».

– Що спричиняє цю патологію?

– Хоч як це дивно, але саме у молочній залозі, як у дзеркалі, відбивається фізичний, духовний і моральний стан жінки. Це можуть бути порушення функціонального стану організму, що призводить до мастопатії або дисгормональної гіперплазії, які вважають передпухлинним станом. Мастопатії зазвичай бувають вогнищевими або з переважним ущільненням молочної залози, що характеризуються болем, виділеннями із соска. Якщо це захворювання не лікувати, то пухлина може прогресувати із доброякісної у злоякісну. Дисгормональна гіперплазія молочної залози, яка розглядається як передраковий стан, за даними вчених різних країн, становить у середньому 12-15 відсотків, що є вражаючим показником. Якщо додати кількість жінок, хворих на мастопатію, то цей відсоток сягне 80-90. Тобто, практично кожна жінка, яка прийшла до нас на консультацію, має якусь проблему із молочною залозою.

– Чи завжди біль або набряк у ділянці грудей варто сприймати як сигнал про захворювання молочних залоз?

– Далеко не завжди. Біль або набряк може бути наслідком шийного або грудного остеохондрозу, міжреберної невралгії, радикуліту тощо. Часто проблеми із молочною залозою виникають на тлі емоційних перевантажень. Якщо, скажімо, жінка протягом 2-3 тижнів виконує складну роботу, а керівник вимагає все це робити терміново, то грудні і плечові м’язи стають ущільненими, нееластичними. І це може дати поштовх до незворотних змін у тканинах.

Хвороби ліпше уникнути

– Чи можлива профілактика раку молочної залози?

– Існує первинна і вторинна профілактика. Первинна профілактика – це уникнення чинників, які негативно впливають на стан здоров’я жінки. Щоправда, частини чинників, – певний вік або генетична спадковість – неможливо уникнути. Що ж до інших причин, то на них можна впливати: порушення гормонального балансу; репродуктивної функції; регулярності статевого життя; пізні (після 30 років) пологи, часті аборти; відмова від годування груддю (без медичних показань); несприятливі екологічні умови. Генетична спадковість, звісно, відіграє набагато важливішу роль, аніж такі шкідливі звички, як куріння чи вживання алкоголю. На жаль, практично неможливо сказати точно, який із цих чинників спричинив захворювання.

Вторинна профілактика – це рання діагностика передпухлинних станів, своєчасне їх лікування. Якщо врахувати, що ракова пухлина розвивається у середньому 6-8 років, то у жінки є досить часу, щоб вчасно обстежитися і не допустити розвитку злоякісного новоутворення.

Головне – вчасно обстежитися

– Як проводять обстеження у клініці?

– Є таке поняття, як скринінг, тобто коли жінка без скарг приходить до лікаря, і він проводить її обстеження. Спочатку досить пальпації (прощупування) молочних залоз та їх ультразвукового дослідження. Якщо виявлено вузлову патологію, проводиться більш точне обстеження: мамографію (рентгенологічне дослідження), тонкоголкову аспераційну біопсію, пневмоцистографію, дуктографію, аналіз виділень з молочних залоз, компресійну мамографію.

– Як часто жінці потрібно приходити на огляд до мамолога?

– Щороку, із обов’язковим УЗД-обстеженням. Згідно зі світовими стандартами, у 35 років жінка вперше проходить мамографію. У віці від 40 до 50 років мамографію проходять раз на два роки, а от після п’ятдесяти – щороку.  За потреби лікар призначає додаткове відвідування для контролю.

Самообстеження варто проводити один раз на місяць на 7-10-й день від початку менструації.

1. Огляньте перед дзеркалом форму грудей і зовнішній вигляд шкіри і сосків.

2. Підніміть догори руки і огляньте свої груди, спочатку спереду, потім з обох боків.

3. Стоячи, натисніть на груди трьома середніми пальцями руки.

4. Почніть із верхньої зовнішньої чверті (тканина тут зазвичай найбільш щільна) і далі рухайтеся за годинниковою стрілкою.

5. Потім затисніть кожен сосок окремо між великим і вказівним пальцями. Подивіться, чи не виділяється рідина.

6. Вправу №4 варто виконати лежачи.

7. Перевірте  пальцями, чи не збільшилися лімфовузли під пахвами.

При самообстеженні молочних залоз звертайте увагу на всі зміни: потовщення, набряки, почервоніння, запалення тощо. Якщо ви помітили хоча б одну із перелічених ознак – негайно звертайтеся до лікаря.