Земляки Калнишевського і Вишні

Чи багато киян замислювалося: яка «питома вага» в нашому місті вихідців із Сумщини? Поміркуймо разом. З-поміж десяти керівників районів Києва два – Анатолій Коваленко і Григорій Романюк – уродженці Сумщини. До того ж очолюють центральні райони – Печерський і Подільський. Серед їхніх земляків – 13 академіків, двоє з них очолюють інститути Національної академії наук. Юрій Шемшученко – Інститут держави і права імені В.Корецького, Павло Сохань – Інститут української археографії і джерелознавства імені М.Грушевського. А ще – 40 докторів наук, 56 кандидатів наук, 25 заслужених діячів науки, три народні артисти, 7 лауреатів Державної премії. Добре «підкували» свого часу гривню «на міцність» Віктор Ющенко і Володимир Стельмах. Освітню галузь України очолює колишній сумчанин Василь Кремень…

Тож «вага» справді помітна, як і розмах діяльності і в Києві, і загалом у державі.

Чому вибір упав на Сумщину? Не будемо інтригувати (а може, стомлювати) читачів загадками.

Сумське земляцтво в місті Києві минулої п’ятниці святкувало 65-річчя своєї області. Святкувало з розмахом, у Національній філармонії, де, за словами народного артиста Віталія Білоножка, зібрався розкішний цвіт (і чоловіків, звичайно), заради чого він навіть удосконалив свою коронну пісню, проспівавши: «Віват, сумські чоловіки!»

Нехай не ремствують інші (некорінні) кияни, в кожного ж бо є своя «мала батьківщина». Тож, читаючи про Сумщину, хай би кожен подумав: «А що я зробив і що можу зробити для свого краю, який вивів мене в столицю? Для того краю, з якого розпочалися всі мої дороги?»

Багато проблем «малої батьківщини» треба вирішувати в столиці.

– Сумська область створила в Києві своє постійне представництво, перше і поки що єдине в нашій країні, – наголосив голова земляцтва Анатолій Коваленко. – Життя підказало, що багато справ треба вирішувати і на регіональному рівні. Тому в складі земляцтва нині діють 16 регіональних відділень. Серед найактивніших – Путивльське, Шосткинське, Конотопське, Охтирське, Ямпільське. Найближче завдання – зміцнити зв’язки із сільськими районами області та з керівництвом обласного центру.

Земляцтво ініціювало і взяло участь у проведенні в Києві семінару-наради на тему: «Інноваційна модель соціально-економічного розвитку Сумської області». Ця ділова зустріч уже приносить реальні результати. Завершальний етап цієї наради планується провести в Сумах.

Оте слово «вперше» притаманне і першим особам Сумщини. Керівники області (першими в Україні) взяли участь у загальних зборах земляцтва. Не тільки глава облдержадміністрації Володимир Щербань, голова обласної ради Марк Берфман, а і їхні заступники, керівники міст і районів, окремих підприємств. Цей приклад підхопили й інші земляцтва в Києві.

І того святкового вечора була делегація не тільки з Сум, приїхали посланці всіх районів Сумщини.

Своїм був тут і заступник голови Київської міськдержадміністрації Юрій Россада – керівник координаційної ради земляцтв України в Києві. Він вручив Подяки голови КМДА Олександра Омельченка активістам земляцтва. Вітання і нагороди були й від голови облдержадміністрації Володимира Щербаня, Сумського міського голови Володимира Омельченка. Анатолій Коваленко вручив премію імені Олександра Олеся (кілька років тому засновану земляцтвом) цьогорічному лауреатові – поету Володимиру Морданю за збірку віршів «Тріолети».

Цього року засновано і власну «Відзнаку Сумського земляцтва» за вагомий особистий внесок у діяльність та розвиток земляцтва, утвердження ділових та культурних зв’язків між Києвом та Сумською областю.
Під час урочистостей нею відзначено голову облдержадміністрації Володимира Щербаня, першого голову земляцтва Михайла Шевченка, члена ради земляцтва Івана Рішняка.

А який розкішний альманах Сумського земляцтва «Земляки» вручили кожному! На початку – «Гімн Сумського земляцтва» (слова Миколи Гриценка, музика Валерія Козупиці). В альманасі – і минувшина, і сучасність краю. І про Петра Калнишевського, Дмитра Бортнянського, Максима Березовського, Костянтина Ушинського, Бориса Антоненка-Давидовича, Федора Кричевського, Олександра Олеся, Бориса Гмирю, Остапа Вишню, Анатолія Мокренка, Аду Роговцеву, Дмитра Білоуса… Всіх їх народила Сумщина.

Земляцтво багате на творчу інтелігенцію. Тож узвичаїлися тут і презентації книжок земляків-письменників, і виставки сільських художників разом із Національною спілкою, і мистецький фестиваль «Кролевецькі рушники», і конкурс гумористів «Вишневі усмішки» на Охтирщині.

Під час святкової зустрічі голова земляцтва Анатолій Коваленко та Сумський міський голова Володимир Омельченко підписали угоду про співпрацю.

Презентували «Гімн Сумського земляцтва». Було багато пісень, мелодій духового оркестру, бо ж керував сам головний диригент Збройних Сил України, заслужений діяч мистецтв генерал-майор Володимир Деркач – звичайно ж, сумчанин.