Півлітра й не більше!

Незабаром українські громадяни відчують усі «радощі» сусідства з Євросоюзом. Із 1 квітня польські митники запроваджують нові правила для тих, хто бажає перетнути українсько-польський кордон.

За інформацією видання «Поступ», яку воно отримало від начальника Львівського прикордонного загону, підполковника Ігоря Андрусіка, відтепер для українців перевезення деяких товарів до Польщі буде обмеженим, а крім того, ще й прискіпливо контролюватиметься польською стороною.

Скажімо, впродовж місяця громадянин України зможе перевезти через кордон з Польщею тільки одну пляшку горілки (0,5 л) та один блок цигарок. Сподіватися на те, що до наступної поїздки поляки вже «забудуть», скільки спиртного та тютюну ви везли минулого разу, марна справа. Позаяк інформацію про товари, які перевозитимуть до Польщі, докладно фіксуватимуть митники.
Зрозуміло, що жодні обмеження не заважають громадянам обох країн перевозити заборонені товари контрабандою. Лише впродовж минулих вихідних українські митники виявили близько 1000 коробок сигарет. Чи призведуть нові обмеження до збільшення випадків контрабанди на українсько-польському кордоні, митники коментувати не беруться. Хоча, як вони вважають, після вступу Польщі до ЄС поляки кинуться до нас за дешевими товарами, адже коробка сірників у них коштуватиме 80 центів, а найдешевші цигарки – 4 євро. Вже зараз польська сторона активно виступає за створення цілодобової пішохідної смуги на пунктах переходу. Нагадаймо, що наразі пішохідний перехід працює лише з 8-ї до 20-ї години.