Генацвале на порозі війни

Схоже, на теренах колишнього Союзу може з’явитися новий геополітичний об’єкт надто схожий на невизнану Придністровську Молдовську республіку. Ось тільки з іншого боку Чорного моря.

Служба берегової охорони прикордондепартаменту Грузії взяла під контроль акваторії порту Батумі і всю аджарську ділянку морського кордону країни. Прем’єр-міністр Грузії Зураб Жванія, котрий перебуває в порту Поті, заявив, що ця служба «забезпечить виконання рішення президента Саакашвілі про обмеження функціонування порту Батумі».

Глава аджарського МВС Джемал Гогитідзе упродовж позаминулої ночі перебував на адміністративному кордоні Аджарії, забезпечуючи там порядок. За його словами, тієї ночі жодних інцидентів на кордоні не сталося. Хоч «протилежні сили ще залишаються на своїх позиціях», – зазначив він.

Як сказав Гогитідзе, упродовж ночі з боку Аджарії «постійно прибували нові люди». Через погану погоду і сильний вітер з моря вночі на адміністративному кордоні Аджарії палили багаття, навіть співали пісні й танцювали, зазначив міністр.

«Усі обмеження, встановлені президентом Грузії, будуть виконані», – сказав Жванія. Біцадзе, свою чергу, повідомив, що всі судна, які прямують до Батумі, перенаправлятимуть до Поті.

Ще в понеділок ввечері Михайло Саакашвілі заявив, що «вирішив прийняти безпрецедентні кроки щодо обмеження функціонування порту й аеропорту Батумі та митно-прикордонного поста Сарпі».

«Заморожено рахунки уряду Аджарії в центральних банках Грузії, анульовано ліцензії діючих на території автономної республіки банків, щоб позбавити владу автономної республіки джерел фінансування. Так буде доти, доки аджарська влада не дійде здорового глузду і не почне дотримуватися Конституції Грузії», – заявив Саакашвілі.