Воскресіння «групи 239» чи пришестя кандидата в президенти?

Учора Кабмін звітував перед Верховною Радою за виконання торішньої урядової програми і презентував нову. Достроково. Адже термін дії програми закінчується 17 квітня. Що така поспішність означає? Передусім політичний інтерес. З цим погоджується й опозиція, і більшість. Цифра 239 – саме стільки парламентаріїв підтримали вчора уряд – нагадує нам, до речі, недавню минувшину: у Верховній Раді УРСР зразка початку 90-х стільки ж депутатів входило до комуністично-номенклатурної більшості.

Нинішня «група 239» не приховувала, що голосує за урядову програму (розумій – недоторканність цього складу Кабміну щонайменше до президентських виборів), аби, як наголошували її оратори, забезпечити стійкість діяльності виконавчої влади у політично бурхливий рік президентської виборчої кампанії. Тож дуже критикувати не старались, адже однаково довелося б голосувати схвально.

Опозиція не голосувала з тих же мотивів, розуміючи, що відтак влада розпочала відкриту передвиборну кампанію на практиці. Олександр Мороз оцінив програму найлаконічніше – «звичайний політичний документ, що нагадує програму кандидата в президенти».

Віктор Ющенко теж вважає, що дострокова програма уряду не має відношення до економіки чи перевиконання намічених 11 місяців тому планів. Він каже, що це є нечесна політика, бо ще на місяць уряд має гарантії, скажімо, від відставки, а йому вже дали «добро» ще на один рік. Що стосується економічно-соціальних успіхів, то Ющенко порадив прем’єрові вийти без охорони на майдан Незалежності  і  прозвітувати  там.

Комуністи не голосували, дотримуючись традиції: вони всі уряди вважали «буржуазними».

Представники більшості дорікали опозиціонерам, мовляв, ті критикують програму, бо їм «боляче за успіхи уряду». Степан Гавриш навіть порівняв діяльність Кабміну з урядом Бальцеровича в Польщі. Він помітив в Україні навіть «зменшення бідності і збільшення добробуту». З огляду на це, Олександр Турчинов подумав, що він і Гавриш «живуть у різних країнах».

Микола Томенко не помітив не лише змін на краще в державі, а й у самій урядовій програмі, де, за його словами, «навіть коми збереглися від попередньої програми».

«Я підтримую радість прем’єра, коли він каже: «Уряд накопичив багато ресурсів». То зробіть щось для людей!» – заявив Томенко. Він дорікнув Януковичу, що той привів з собою до парламенту усіх віце-прем’єрів, окрім гуманітарного. Томенко хотів запитати Дмитра Табачника про закриття газет та телерадіокомпаній. Голова профільного «журналістського» комітету ВР порадив Януковичу перевіряти не громадсько-політичні ЗМІ, а ті, які останнім часом все активніше «крутять блатняки, пісні про зону» тощо. Томенко подякував Януковичу, що він послухався його і «вивів гуманітарного віце-прем’єра з редколегії «Бульвару».
Лесь Танюк образився через те, що «за 40 хвилин доповіді не почув слова «культура». Віктор Янукович теж закинув своїм опонентам: мовляв, їм «політично вигідно витирати ноги об уряд». Що поробиш – вибори!

Фото Володимира ЩЕРБИНИ