Учителі без роботи не залишаться

За останніх 5 років фінансування освітянської галузі стрімко зросло. Нині її бюджет перевищує 600 млн. грн. і становить 22 відсотки бюджету міста загалом.

На розширеній колегії КМДА начальник Головного управління освіти та науки Борис Жебровський зазначив, що освіта – це своєрідний бюджетний олігарх. Він зауважив, що перехід від комп’ютеризації шкіл до обладнання їх мультимедійними центрами розпочався ще торік. Кожен директор також отримав автоматизоване робоче місце з комп’ютером та лазерним принтером (500 штук на суму 3,8 млн. грн.). А міська влада вперше закупила підручники майже на мільйон гривень, виконавши таким чином роль Міністерства освіти та науки.

Загальноосвітні навчальні заклади столиці вже другий рік поспіль працюють лише в одну зміну. У перших класах усіх шкіл міста запроваджено вивчення іноземних мов. Щодо поточного утримання одного учня в школах-інтернатах для сиріт, то порівняно з 1998 роком воно зросло майже в 2,5 раза і становить 8796 грн. У дошкільних закладах утримання торік становило 2291 грн. на одну дитину (1998 року лише 991грн.), у школах – 997грн. (1998 року – 311грн.). Окрім того, 45 млн. грн. освітяни заробили самі – це позабюджетні надходження.

Нинішнє становище будівництва та реконструкції закладів освіти посадовець охарактеризував  так: «На жаль, але є надія».  «На жаль» – це довгобуди, яких чимало, пояснив він, а «надія» на те, що крига скресла і можна продовжити будівельні роботи. Він запевнив, що довгобуди цього року будуть завершені. А в планах ще чимало об’єктів.

У столиці налічується 666 дитсадків. Відомчих залишилося тільки 55, колись же була третина. З них працює лише 18. Нині дошкільні заклади відвідують 70 тисяч дітей, що вдвічі більше, ніж загалом по Україні. Таке відвідування було ще за радянських часів. Борис Жебровський зауважив, що це свідчення того, що система вижила й продовжує працювати. «Але є і проблеми – на рівні столичних районів», – додав він. Адже після адміністративного розподілу Києва 64 садочки залишилися в загальноміському підпорядкуванні. Згодом 8 усе-таки повернули районам. З рештою ж влада й досі не може визначитися, кому вони належать і як їх використовувати. Згідно із Законом України «Про освіту», дошкільні заклади та їх приміщення категорично забороняється передавати в оренду або використовувати не за призначенням. Через те багато установ порожніє. «Тішить те, що народжуваність у столиці щороку зростає (торік народилося 23275 дітей, що на 2119 більше, ніж 2002 року), тому освітяни без роботи не залишаться», – наголосив пан Жебровський.

(Продовження теми на стор. 7)